piątek, 31 sierpnia 2012

Placki z cukinii

Strasznie nie lubię, kiedy zabraknie w mojej kuchni mąki z ciecierzycy. Mam wtedy wrażenie, że mam związane ręce. Choć nie używam jej dużo, wydaje mi się niezbędna. Przede wszystkim jest rewelacyjnym składnikiem wiążącym, dosłownie. Świetnie nadaje się do pasztetu warzywnego, placków, naleśników... Korzystając z sezonu na cukinię, dziś serwuję placki z cukinii. Danie z cyklu błyskawicznych.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Lubię takie aromatyczne dania... Pełne przypraw i ziół. W tym akurat najbardziej urzeka mnie połączenie pieczarek, oregano, pietruszki i smaku pomidorów. Smakuje prawie jak pizza. Prawie, bo to w końcu zapiekanka ;)


czwartek, 23 sierpnia 2012

Faszerowane patisony

Szukałam przepisu na patisona. Wyrosło mi tego warzywa, że hej... i teraz głowię się co z nim uczynić. Na pierwszy ogień potraktowałam patisony jak bakłażany. Mają trochę inną konsystencję, ale równie fajnie smakują po zapieczeniu. Reszta przepisu to improwizacja - zaufałam intuicji i postawiłam na prosty farsz. Ważne: czosnek, słodka papryka i natka pietuszki są tu niezbędne, nadają takiego aromatu.... mmm :)

czwartek, 16 sierpnia 2012

wtorek, 14 sierpnia 2012

Zupa szczawiowa

Od wczoraj chodziła za mną ochota na specyficzny kwaśny smak...  Naszła mnie zachcianka pt. zupa szczawiowa. Szczaw jak zawsze rwany z własnego ogrodu. Świeży i mega intentywny smak. Wystarczy garść liści na zupę dla 2-3 osób. U mnie zwykle kończy się na 2, z dokładką ;)

piątek, 10 sierpnia 2012

Sałatka z cieciorką

Cieciorka najczęściej kojarzy się z daniem obiadowym. Jednak kiedy kupuję ją w puszce, zawsze służy mi do sporządzenia sałatki. A wiadomo, jak sałatka z cieciorką to pożywne śniadanie lub kolacja.